Lees de tekst nog niet.
Lees de titel en bekijk de afbeeldingen.
Wat weet je al?
Nederland is een waterland.
Wat wordt hiermee bedoeld?
Kies het beste antwoord.
Het is 31 januari 1953. Het is springvloed en het stormt vreselijk in Nederland. Toch gaan veel mensen die avond rustig naar bed. Ook de mensen die aan de kust wonen, zoals bij Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland. Niemand weet nog wat hen die nacht staat te wachten.
De zware storm krijgt 's nachts de kracht van een orkaan. Het water staat veel hoger dan normaal en springt tegen de dijken. Dan kunnen de dijken niet meer tegen de kracht van het water. De dijken breken kapot. Vloedgolven, die meters hoog zijn, stromen het land in en zetten grote delen onder water. Het water sleurt alles en iedereen met zich mee. Er breekt enorme paniek uit en mensen proberen met boten elkaar te redden. Ruim 1.800 mensen overleven de ramp niet en zeker 72.000 mensen raken hun huis kwijt.
1 februari 1953: Dijkdoorbraak bij Papendrecht.
Alle verbindingen en telefoonlijnen zijn door het water kapot gegaan. Het duurt hierdoor erg lang voordat er hulp uit de rest van het land komt. Uiteindelijk komen ook soldaten uit België, Frankrijk, Amerika en Engeland met vliegtuigen, helikopters en boten naar de rampplek om mensen te redden. Mensen die op de daken van hun huizen zitten, worden gered. De slachtoffers krijgen opvang in scholen, kerken, jeugdherbergen en cafés.
Na de ramp wordt er zo snel mogelijk begonnen met de Deltawerken. Al sinds 1937 voerde Rijkswaterstaat studies uit naar de veiligheid van Nederland in tijden van grote stormen. Daaruit bleek toen al dat Nederland niet helemaal veilig zou zijn. Door de oorlog waren de dijken beschadigd, maar Nederland had hier nog weinig aan gedaan. Mensen waren veel te druk bezig met het opbouwen van fabrieken, wegen en bruggen. Helaas kwam de wederopbouw van de dijken dus te laat.
Monument ter nagedachtenis aan de watersnoodramp.
Dankzij de Deltawerken is de kans op een grote watersnoodramp veel kleiner. Toch blijft het gevaar van het water voor Nederland altijd groot. De waterstand in de grote rivieren is de afgelopen jaren namelijk ook gestegen. Nederland is een waterland en we zullen moeten leren leven met het water om dergelijke rampen te voorkomen.
Denk hier maar eens over na...